I en artikel som publicerades på SVD 8 januari 2024 bevittnar man om hot och skrämselmetoder om att avskaffa TSLS. Politikern Elisabeth Thand Ringqvist (C) berättar i artikeln att hon besökt flera alkoholproducenter och vittnesmål om ett aggressivt påverkansarbete från Systembolagets sida.
– Systembolaget har uttryckligen, men också som förtäckta hot, sagt att man kommer att sluta med det lokala och småskaliga sortimentet om förslaget om gårdsförsäljning blir verklighet, berättar Elisabeth i artikeln.
Flera producenter runt om i Sverige har enligt artikeln mötts av dessa ord om att TSLS kan komma att försvinna vid införande av gårdsförsäljning.
Så här kommenterar Erik Frithiof, delägare i Hyllie Bryggeri det som avslöjats i artikeln.
”Att Systembolaget har varit en viktig del i utvecklingen av den svenska ölkulturen i allmänhet och Hyllie Bryggeri i synnerhet råder det ingen tvekan om.
Det är däremot otroligt beklämmande att de tillåts driva egen opinion för sin egen existens, eftersom hela upplägget bygger på ett uppdrag från staten. Att de aktivt arbetar emot gårdsförsäljning på lobby-nivå är fel, att enskilda tjänstepersoner hotar med att TSLS(Det lokala och småskaliga sortimentet) försvinner är inget mindre än en skandal där ansvariga måste ställas till svars.
Om gårdsförsäljning införs med de restriktioner som dagens förslag innehåller och Systembolaget samtidigt tar bort TSLS så innebär det att de ger oss småproducenter av alkohol näringsförbud. Det kommer förmodligen i sin tur bidra till att monopolet försvinner för gott. Enda chansen att den restriktiva gårdsförsäljningen kan leva i symbios med monopolet är att TSLS är kvar och snarare utvecklas.”
Gårdsförsäljning har varit en omdebatterad fråga i väldigt många år men om allt går som tänkt så kan det införas redan 2025.
Tidigare har Beernews rapporterat om att Systembolaget sågat förslaget om gårdsförsäljning.
Vad är Lokalt & Småskaligt?
Vårt sortiment Lokalt & Småskaligt har funnits sedan 2014. Utbudet av lokala och hantverksmässigt tillverkade drycker har fortsatt öka stadigt sedan dess, hand i hand med kundernas intresse.
För att en dryck ska få tillhöra sortimentet krävs att den är:
- producerad max 15 mil från butiken
- hantverksmässigt framställd
- tillverkad av ett begränsat antal personer
- efterfrågad av dig som kund
Dessutom får producenten per artikel tillverka max 50 000 liter öl och cider, 20 000 liter vin, 13 000 liter starkvin och 10 000 liter sprit per år.
Alla drycker med märkningen är provade och kvalitetssäkrade av oss, och vi beskriver doft och smak på samma sätt som vi gör för utbudet i det fasta sortimentet.
Var kan jag köpa dryckerna?
Lokalt producerade drycker säljs i upp till 10 butiker inom 15 mil från tillverkningsorten.
Har du fastnat för en skånsk ölsort men bor i Västernorrland? Om en dryck du vill ha inte finns på just din ort kan du nästan alltid beställa den online till din butik eller ditt ombud utan extra kostnad.
Lokalt – men i fast sortiment
I butik hittar du märkningen Lokalt & Småskaligt på hyllkanten under själva drycken.
Du kan också träffa på lokalt producerade drycker utan märkningen Lokalt & Småskaligt i våra butiker. Då är drycken en del av det fasta sortimentet.
Vad är tanken med Lokalt & Småskaligt?
Lokalt & Småskaligt gör att du som kund får tillgång till ett bredare utbud av drycker från producenter nära dig. Dessutom gör sortimentet det enklare för småskaliga tillverkare att nå ut på marknaden: de får tillgång till Systembolaget som försäljningskanal och kan skala upp handeln i takt med att efterfrågan ökar.
Källa: Systembolaget